Delší záruka u aut se může prodražit, ceny servisu se výrazně liší

10.12.2013 15:43

Prodloužené záruky nabízí čím dál více automobilek, ale zákazníkům se mohou dost prodražit. Automobilky i dealeři si totiž náklady na prodlouženou záruku mohou vybrat jinak: nutí zákazníky chodit na častější garanční prohlídky, a ti tak někdy zaplatí více než zákazníci s běžnou zárukou.
Studie společnosti PwC ukázala, že náklady na servisní prohlídky se u aut mohou lišit i dvojnásobně. Na rozdíl od ceny vozu je zákazníci moc neřeší. Společnost PwC studii provedla na objednávku Škody Auto. Porovnávala náklady na povinné prohlídky u 32 různých modelů aut na českém trhu u 265 dealerů, většinou šlo o nejprodávanější vozy ve své třídě. "Obecně platí, že prodloužená záruka přináší i vyšší náklady na servis. Největší rozdíly jsme zaznamenali hlavně u vozů kategorie SUV," říká Jan Malý z automobilové expertní skupiny PwC.
Ta porovnávala náklady na servis ve dvou variantách: během čtyř let a 60 tisíc najetých kilometrů a během šesti let a 100 tisíc kilometrů. Do celkových nákladů zahrnula například i práci na výměně brzdových destiček nebo stěračů, avšak nejsou v ní například závady, ke kterým dojde po záruce. "Počty prohlídek nejsou až tak důležité jako náklady na ně," podotkl Malý.
To vysvětluje, proč například v kategorii minivozů zvítězila Kia Picanto, přestože výrobce dává sedmiletou záruku podmíněnou každoroční návštěvou servisu. Navzdory dlouhé záruce Kia zabodovala i v kategorii SUV, v níž jsou náklady na servisní prohlídky jejího modelu Sportage poloviční v porovnání s náklady u Hyundai ix35, který je přitom z velké části dílově shodný.

Zdroj: https://auto.idnes.cz/prodlouzena-zaruka-04f-/automoto.aspx?c=A131210_112849_automoto_fdv

Head-up (HUD) tachometr.

Show your speedometer speed.

GPS in head-up navigation.

Auto servis a tuning.

Chromebook, sportovní kamery HUD displeje.

3D tisk a tiskárna.

Autoservis Škoda Pardubice.

Autosalon Škoda a nabídky.