Delší záruka na nový automobil se nemusí vyplatit

10.12.2013 15:48

Ke standardní dvouleté záruce na automobil nemálo tuzemských importérů přidává bezplatně prodlouženou záruku – na tři, pět nebo dokonce sedm let. Na první pohled to vypadá lákavě, jak ovšem ukazuje studie poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers Česká republika, ne vždy se to finančně vyplatí.
Majitel dieselového Hyundai ix35 zaplatí za čtyři roky na servisních prohlídkách 41 331 korun, vlastník naftové Kia Sportage nechá v servisu za stejnou dobu podle zjištění PwC 19 223 korun. To je rozdíl přes 22 tisíc korun. Na opotřebitelných dílech zaplatí majitelé obou aut, která jsou mimochodem technicky víceméně identická a liší se pouze designem, podobnou částku.
Proč tedy majitel hyundaie nalákaného na pětiletou záruku zaplatí každý rok o 5500 korun více? Odpovědí je částka za povinné servisní prohlídky v autorizovaném servisu, bez kterých vám importér uzná pouze standardní dvouletou záruku a o kterých spousta lidí nemá tušení. Samozřejmě jen do té doby, než je bude muset povinně absolvovat. Kia mimochodem nabízí sedmiletou záruku a i tak je díky akci 777 výhodnější. Těsně za modelem sportage skončila Škoda Yeti (20 910 korun za čtyři roky provozu).
PwC zkoumala provozní náklady u nejprodávanějších automobilů celkem v šesti segmentech. Do celkových výdajů za čtyři roky a 60 tisíc najetých kilometrů se nepočítaly náklady na pohonné hmoty, nezkoumala se ani zůstatková hodnota či spolehlivost automobilu. Naopak vypočtená data obsahují peněžní vyjádření všech výrobcem předepsaných servisních prohlídek (najdete je rozepsané v servisní knížce) a výměnu běžných opotřebitelných součástí (přední brzdové destičky, stěrače).
„Zákazník by se při nákupu nového vozu neměl soustředit pouze na pořizovací cenu, ale informovat se také o očekávaných dalších nákladech spojených například se servisem vozu,“ uvedl pro Novinky.cz Jan Malý z Automobilové expertní skupiny PwC ČR. „V rámci jednotlivých tříd se mohou rozdíly v nákladech na povinné servisní úkony výrazně lišit, běžně o desítky procent. Značně se bohužel liší i dostupnost a jasnost informací u jednotlivých značek a dealerů,“ dodal Malý.

Zdroj: https://www.novinky.cz/auto/321591-delsi-zaruka-na-novy-automobil-se-nemusi-vyplatit.html

Head-up (HUD) tachometr.

Show your speedometer speed.

GPS in head-up navigation.

Auto servis a tuning.

Chromebook, sportovní kamery HUD displeje.

3D tisk a tiskárna.

Autoservis Škoda Pardubice.

Autosalon Škoda a nabídky.